Comte de Lauvia

Armagnac cieszy się sławą najwspanialszego i najstarszego francuskiego alkoholu destylowanego z wina. Jego dumni wytwórcy mawiają, że Francja dała światu koniak, ale sobie zachowała armaniak. Ponad wszystko jest to produkt rzemieślniczy, a nie masowy. Wytwarzany jest przez pasjonatów od pokoleń używających niezmienionych technik i urządzeń. Znajdująca się w samym sercu regionu Bas - Armagnac, destylarnia swoje imię zawdzięcza słynnemu królewskiemu muszkieterowi. Legenda mówi, że Comte de Lauvia był jednym z najodważniejszych muszkieterów, którzy w XVII wieku rozsławiali Gaskonię w całej Europie. Słynął on ze swojej brawury i elegancji. Mawiano, że w pojedynkę mógłby pokonać armię. Jego losy są nieodłącznie powiązane z armaniakiem, który to miał wzmagać wytrzymałość, poprawiać pamięć oraz przynosić szczęście i radość. Armagnac swój legendarny charakter i smak zawdzięcza skomplikowanemu procesowi nieprzerwanej destylacji oraz leżakowaniu w piwnicy. Beczki leżakują tam dziesiątki, a nawet setki lat pod czujną opieką mistrza, który w sobie tylko znany sposób potrafi łączyć wyjątkowe roczniki i rodzaje w celu uzyskania najlepszego efektu. Według niego sekret Armagnac leży w połączeniu cierpliwości i szacunku.
facebook