Caves São João

Historia produkcji wina w Caves São João sięga XVI wieku. Na początku XX wieku właścicielami niewielkiej winnicy zostali bracia José, Manuel i Albano Costa z najstarszej rodziny winiarskiej w regionie Anadia. W latach trzydziestych, gdy rząd zabronił wytwarzania wina typu Porto poza regionem Oporto, bracia skupili się na produkcji win czerwonych oraz musujących produkowanych metodą szampańską. Na tym polu odnieśli ogromny sukces przy wydatnym udziale jednego z najsłynniejszych francuskich specjalistów w dziedzinie produkcji szampana Gastona Mainousson. Rozwój winnicy uległ przyspieszeniu w 1972 roku, dzięki pozyskaniu 35 ha winnic Quinta do Poço do Lobo w regionie charakteryzującym się mikroklimatem niezwykle sprzyjającym uprawie winorośli. Wina Caves São João Reserva słyną ze swojej wysokiej jakości, tradycyjnych metod produkcji oraz faktu, że nawet po kilkudziesięciu latach leżakowania dostarczają niezwykłych doznań i nie tracą nic ze swojej klasy. Wysoka jakość tych win jest efektem ścisłych rygorów dotrzymywanych w procesie ich wytwarzania oraz wyśmienitych warunków w jakich uprawiana jest winorośl. Wszystkie wina produkowane w tej winnicy są poddawane procesowi dojrzewania w beczkach, który w zależności od charakteru wina trwa od kilku do kilkunastu miesięcy. Uzyskane wysoka jakość i wspaniały smak, są perfekcyjnym przełożeniem troski i uwagi poświęcanej im w każdym stadium procesu produkcji. Intensywny i elegancki aromat zaskakuje nawet prawdziwych smakoszy wina. Obecnie winnica znajduje się w rękach dwójki wnucząt założycieli, którzy mogą się pochwalić jedną z najbogatszych piwnic na świecie. Słynie ona z ponad miliona zgromadzonych tam butelek win, z których najstarsze są datowane na lata sześćdziesiąte XX wieku..
facebook